TARİHÇEMİZ
Türk Balıkadamlar Spor Kulübü 08 Mayıs 1954 tarihinde Av. Ziya İnan, İdris Başaraner, Demir Baran Şenol, Yaşar Cambaz, Adnan Kesmen, Haluk Baytorun, Atilla Karafakioğlu, Çetin Otsukarcı ve Şaziye Altıntaş tarafından kurulmuştur.
1955 yılında Caddebostan muhtarımız rahmetli Ramiz Uçuran ‘ın muhtarlık binasının bir kısmını kulübümüze tahsis etmesiyle kulübümüz Caddebostan’da çalışmaya başlamıştır.
Ahmet Salih Korur Bey’in yardımlarıyla, Orhan Abken, İngiltere’den 10 adet regülatör ve valf ithal etmiştir. Hava Kuvvetlerimizden temin edilen oksijen tüpleri Keğam usta tarafından dalış tüpü haline getirilmiş, İdris Başaraner maske, palet ve şnorkel imal ederek Scuba dalışlarına başlanmıştır.
Eski İstanbul valisi ve belediye başkanlarımızdan rahmetli Prof. Fahrettin Kerim Gökay’ın emirleriyle kulübümüze tahsis edilen şimdiki arsamızda ilk lokal binamız, rahmetli üyemiz Hakkı Ökten’in gayretleriyle ve üyelerimizin maddi katkılarıyla tamamlanmıştır.
1957 yılında Amerika’lı Mr. Lavvton’un açtığı ilk resmi Balıkadam kursunu başarıyla bitiren Özcan Tingöy, Berk Or, Günhan Altıneli ve Özer Uçuran, Türkiye’nin ilk bröveli dalgıçları olmuşlardır.
1958’de Metin Sütuna Türkiye’de Sualtı Arkeolojisi konulu bildirisiyle İtalya’da 2. Dünya Sualtı Kongresine katılarak ülkemizi temsil etmiştir. 1959-1960’lı yıllarda Et Balık Kurumu kulübümüz le anlaşarak, modern dalışta nargile tekniğini öğretmeleri için Berk Or, Tosun Sezer, Baskın Sokullu’yu görevlendirmiştir. Bodrum müzesinin kuruluşunda büyük emeği geçen Prof. George Bass’ta derin su dalış tecrübelerini kulübümüz sporcularıyla birlikte kazandığını kitabında anlatmıştır.
1977 yılında Polonya’da düzenlenen Dünya Şampiyonasında takımımız 28 ülke arasında 4. olmuştur.
Türk Balıkadamlar Spor Kulübü Bakanlar Kurulu’nun 1967 yılında 6/9246 sayılı kararıyla “Kamu Yararına Çalışan Dernek” kapsamına alınmıştır. Kulübümüz sporcularından bir kısmı Arkeoloji, Su Ürünleri, Sualtı İnşaat konularında faaliyet göstermişlerdir. Başlıcaları; Baskın Sokulu, Tosun Sezer, Metin Sütuna, Çetin Uluocak, Enes Edis, Murat Ribardır.
1988 yılında CMAS eğitmenlerinden Walter Ticky, Bjorn Thorsen ve Beat Müller’in açtığı CMAS oryantasyon eğitiminde TBK Eğitmenleri Gündoğdu Saruhanoğlu, Orhan Barbol, Altay Doyum, Murat Ribar, Enes Ediz, Münci Öz, Ender Kopanoğlu, Levent Aksın, Asım Karsçakar, Güneri Saruhanoğlu ve Mehmet İpekoğlu CMAS eğitmeni unvanı kazanmıştır. Aynı zamanda Dalış Okulumuz CMAS OCC olmuştur.
TBK 5 Haziran1985 yılında başlayarak sualtında çevre etkinlikleri, Sualtında Pankartlı Yürüyüşler, Çevre Temizliği Kampanyaları, Deniz Kirliliği Görüntüleme Yarışları düzenleyerek çevreye duyarlı nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Dalış okulumuz gönüllülük esası ile çalışan geniş öğretim kadrosuyla ülkemizin saygın, güvenilir ve en modern “Dalış Okulu” dur. Dalış okulumuz sualtını seven ve merak edenlere açtığı her kademedeki aletli dalış kurslarının yanı sıra çeşitli üniversite ve bilim kuruluşlarına araştırmacı yetiştirilmesinde, Deniz Polisimizin, İstanbul İtfaiyesinin ve Sivil Savunma teşkilatımızla, Jandarma Sualtı Arama ve Kurtarma timlerinin yetiştirilmesinde gereken çabayı göstermiştir.
Kulübümüz sivil toplum örgütleriyle, devlet örgütlerinin ortak çalışmalarının en güzel örneğini vermektedir.
Türkiye’de ilk “Trimix Scuba” karışım gaz dalış kursu, Avusturalya’dan getirilen eğitmen yönetiminde kulübümüzde açılmıştır. Teknik komitemizin Bilim Araştırma Grubu Dr. Mustafa Tolay önderliğinde Ulusal ve Uluslararası kurum ve kuruluşlarla müşterek deniz zararlıları, suların kirliliği konularında çalışmalar yapmaktadır.
TBK SAKUT Sualtı Kurtarma birimi İstanbul depreminde lojistik ve arama kurtarma faaliyetlerinde faydalı hizmetler sunmuştur.
Sualtı Film ve Video dalında kulüp üyelerimizden Haluk Cecan, Recep Dönmez, Alptekin Baloğlu ve Bengiz Özdereli Uluslararası yarışmalarda ülkemize birçok başarılı dereceler kazandırmışlardır.
Suüstü grubumuz, Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda kulübümüz takımları başarılı sonuçlar almıştır. Suüstü yarışmalar gurubunu Monopalet, Sualtı Ragbisi, Sualtı Hokeyi, Zıpkınla Balık Avı ve Apnea nefesli takımlarımız teşkil etmektedir. Serbest dalışta kulüp sporcularımızdan Devrim Ulusoy Dünya Rekoru sahibi olup Dünya Birincilikleri ve İkincilikleri vardır. Senkronize Yüzme (su balesi) dalında da faaliyet gösteren kulübümüz, bu dalda da öncü ve başarılı çalışmalar yapmıştır.
Kulübümüz özellikle Kürek ve Windsurf dallarında da faaliyette olup, Bilhassa kürek ve Windsurf de gençler kategorisinde başarılı olmaktadır.
“Her şeye Rağmen Yaşayan Marmara” konulu sualtı video, film ve fotoğraf yarışmasının 21.siyle birlikte “13. Marmara 2013 Uluslararası Sualtı Film ve Video Festivali” 50’ye yakın ünlü, yabancı katılımcıları ile 2017 Temmuzuna kadar aralıksız düzenlenerek geleneksel bir festivale dönüşmüştür. 2018 yılı itibariyle olağan üstü hal gerekçesiyle 2 yıl ertelenen festival 2 senedir de pandemi dolayısı ile yapılamamıştır.
Sualtı sporlarına 70 yıldır amatörce hizmet vermenin haklı gururunu yaşamaktayız.